Je nám třicet a co teprve až nám bude sto

26.07.2012 11:12

1. dubna 1982 se stala ta šťastná událost, a to ta, že byl založen náš fotbalový oddíl, tehdy ještě nesoucí jméno Tělovýchovná jednota Družstevník Radotice. V letošním roce je tomu už 30 let co se to stalo. Jak se sluší a patří, k významnému jubileu patří pořádná oslava a jak jinak by měl fotbalista z Radotic oslavovat, než na hřišti s míčem u nohy a s pívem v ruce :-) Takže jsme se rozhodli na oslavu našeho výročí uspořádat dva fotbalové turnaje.

První turnaj se konal v sobotu 14. července půl hodiny po poledni a byl určený pro mladé aktivní hráče. Abychom měli s kým měřit síly, pozvali jsme k nám týmy: 1. FC Jemnicko, Staré město a Červený Hrádek, kde jsme byli na jejich turnaji o týden dříve a dovezli jsme si domů pohár za třetí místo, které je pro nás možná i maličko zakleté, ale o tom ještě příjde řeč. Po přívítání soupeřů a úvodním slově bývalého starosty Radotic, pana Vyletěla los rozhodl o tom, kdo s kým změří síly v prvních dvou zápasech našeho turnaje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


V prvním zápase poměřily svoje síly nám vzdálenější soupeři a to týmy Červeného Hrádku a Starého města, kteří v úvodu třicetiminutového poločasu na hřišti drželi velice vyrovnaný poměr sil. S ubýhajícím časem se po vzájemném oťukávání poměr sil začal přelévat na stranu Červeného Hrádku, což vyvrcholilo dvougólovým vedením Červeného Hrádku na konci prvního poločasu. Ve druhém poločase Hrádečtí hráči pokračovali v náporu na soupeřovu bránu, ale i přes ten si hráči Starého města dokázali vytvořit několik povedených šancí, ale s těmi si golman Hrádku dokázal poradit. Golman Starého města nakonec ve druhé půli pustil za svá záda jeden míč a tým Červeného Hrádku si vítězstvím 3 : 0 zajistill účast ve finálovém souboji, do kterého vzejde jejich soupeř z duelu Radotice vs. Jemnicko.

Tento mač měl nádech velkého sousedského derby a tento fakt hráčům obou týmů zrychloval tlukot srdce, stejně jako tomu bylo vždy, když tyhle týmy stanuly na trávníku proti sobě. Obě mužstva chtěla vyhrát, ale už od začátku utkání mělo Jemnicko nepatrně navrch. Naši hráči se snažili seč mohli a tvořili protiútoky a pohledné šance, ale většinu jich k naší smůle zlikvidoval jemnický golman a nebo nás zastavil čárový rozhodčí signalizující ofsajd. To hráči Jemnicka měli štěstí více a během prvního poločasu dvakrát překonal našeho Míru Nováka v brance, hráč soupeře Štěpán Tobolka. Pak přišla druhá půle, která měla téměř totožný scénář a soupeř si připsal na konto další dvě branky, to se trefili Zdeněk Koutný a Radek Komenda. Zápas tedy skončil naší prohrou 0:4, což znamenalo, že Jemnicko jde do finále a my budeme bojovat o třetí místo s týmem Starého města.

Po zhruba dvaceti minutové přestávce vypukl boj o třetí a čtvtou příčku, ve kterém jsme se utkali se Starým městem a byť unaveni po derby s Jemnickem, od samého začátku utkání jsme si drželi balón na svých kopačkách a nebespečně jsme ho posílali k soupeřově bráně. Ono nebespečí vyvrcholilo, tím že jsme během celého ukání nasázeli Starému městu do branky celkem pět míčů, ale protihráčům se také podařilo několikrát zautočit a ohrozit naši svatyni, ale se všemi střelami a šancemi si Míra Novák dokázal poradit s výjimkou jediné, kdy míč proletěl až za jeho záda. Brankové skóre na konci zápasu tedy bylo 5:1 ve prospěch Radotic, což pro nás znamenalo celkové 3. místo na turnaji.

Chvíli na to, co jsme opustili hřiště, už na něj nastoupili hráči Červeného Hrádku a Jemnicka, aby se utkali o nejcennější trofej na našem turnaji. Finále vypuklo a Jemnicko na tom bylo opět o něco lépe. Hráčům Hrádku se nedařilo a v první půli si dokonce dali vlastní gól a ve hře udělali několik chyb, které hráči Jemnicka, dvakrát Koutný a pak Zbyněk Kincl, nekompromisně potrestali celkem třemi góly do konce poločasu. V edruhé půli Jemnicko ještě navýšilo svoje brankové skóre o góly Tesaře, Trávníčka a Romana Seveldy, který u nás byl na hostování. Finálový duel skončil jednoznačnýmm  vítězstvím Jemnicka vysoko 7:0 a znamenal i vítězství Jemnicka v celém turnaji.

Po té proběhlo závěrečné předání pohárů, za čtvrté místo, na kterém se umístilo Staré město, na třetím místě skončilo domácí mužstvo Radotic, druzí byli hráči Červeného Hrádku a nakonec byl předán pohár za 1. místo, který si vybojovalo 1.FC Jemnicko. Dále proběhlo předání individuální ocennění a to pro nejlepšího brankáře, a tím byl brankář domácích, Miroslav Novák st. a dále pak ještě ocenění pro nejlepšího střelce, které dostal za tři vstřelené branky hráč Jemnicka, Zdeněk Koutný. Závěrem turnaje bylo jeho zakončení, které pronesl také pan Vyletěl.

 


Druhý turnaj, byl věnován starším pánům nad 35 let, kteří pamatují začátky našeho oddílu nebo stáli u jeho zrodu. Konal se o týden později, a to v sobotu 21. července, také půl hodiny po poledni. Celé odpoledne se neslo přátelském a humorném duchu a dávalo na sobě znát, že i večer bude veselo. Úvodní přivítání a řeč pronesl stejně jako o týden dříve, dnes již bývalý starosta Radotic, pan Vyletěl. Po té proběhlo rozlosování, aby naše stará garda poznala, s kým se utká v jednom ze dvou úvodních zápasů. Tentokráte se našeho turnaje zúčastinili staří páni z Jemnice, Červeného Hrádku, a aby to nebylo všechno stejné jako v prvním turnaji, jako čtvrtý tým k nám zavítali hráči týmu Gladiators Drnholec, kteří si u nás zamluvili i nocleh po večerní zábavě, která se konala po skončení turnaje v sále kulturního domu. Když probíhalo ono losování, asi málokdo by věřil tomu, že se v úvodním zápase bude konat stejné derby jako minulý týden, ale opak byl pravdou. V prvním utkání se opět utkali věční rivalové Radotice a Jemnice, tentokrát ovšem ve starším provedení. Druhý zápas byl soubojem mezi gladiátory z Drnholce a Červeným Hrádkem.

V prvním utkání jak už jsem zmínil, proti sobě nastoupili naše stará garda a staří páni z Jemnice, kteří se pravidelně účastní fotbalové soutěže v dané kategorii, což je pasovalo do role favorita celého turnaje a svou roli začali potvrzovat vítězstvím 4:0, kterým převálcovali naše hráče a zaistili si účast ve finále.

Ve druhém zápase porovnali svoje síly týmy Červeného Hrádku a Gladiátoři z Drnholce. Jednoznačně navrch měli hráči Hrádku, kteří i s míčem pronikali hluboko za obranu Drnholce. Gladiátorům se také povedlo několik průniků, z nichž pouze jeden skončil gólem, narozdíl od Hrádku, kterému se podařilo překonat obranu i golmanem celkem šestkrát.

Ve třetím zápase se o třetí a čtvrtou příčku porvali domácí s Gladiátory. Zápas byl plný humoru a dlouhou dobu byly síly vyrovnané a skóre 2:2 platilo ještě několik málo chvil před koncem zápasu, kdy se radotickým odařilo vstřelit rozhodující gól. Vítězství domácích znamenalo, že za poslední tři týdny to bylo naše třetí třetí místo za sebou.

Jak známo, historie se opakuje a ve finále se opět potkaly Červený Hrádek a staří páni z Jemnice a nemohlo to skončit nijak jinak, než výhrou Jemnice v tomto zápase i v celém turnaji.

Ještě než přišel na řadu finálový zápas byla asi půl hodinová pauza, ve které proběhlo předání pamětních listů hráčům domácího týmu a všem, kteří stáli uzrodu a v začátcích našeho oddílu. Předávání se ujal pan Radek Zíma, předseda OFS v  Třebíči, který přijal naše pozvání na tento turnaj a pronesl i pár slov. Před koncem této pauzy ještě proběhla minuta ticha za zemřelé členy našeho oddílu. A po finále proběhlo slavnostní vyhlášení výsledků a předání pohárů. Takže sečteno podtrženo čtvrtí skončili Gladiátoři z Drnholce, kteří to večer a i v neděli ráno pořádně oslavili. Potřetí třetí skončili Radotice. Druhé místo obsadil Červený Hrádek a vítězi se stali hráči z Jemnice. Co se týče individuálních ocenění, nejlepším střelcem se stal se třemi góly pan Lukáš Šplíchal a nejlepší brnkář byl pan Jan Sevelda za předvedené zákroky vzhledem k jeho věku.

Fotografie z obou turnajů najdete v naší fotogalerii na Zoneramě, a tam se dostanete kliknutím na tento odkaz radotice-fotbal.zonerama.com